Boost je mind

Mentaal gezonder worden en dankbaarheid

In deze mini-training ga je met een aantal oefeningen aan de slag die jou kunnen helpen om mentaal veerkrachtiger te worden en zo bijdragen aan je mentale gezondheid.

Hoe kan het beoefenen van dankbaarheid jou helpen bij je mentale gezondheid?

Vanuit de positieve psychologie zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat dankbaarheid enorm krachtig is. Dankbaar zijn is goed voor je gezondheid én voor je geluk. 

Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek of het schrijven van dankbaarheidsbrieven kan bijvoorbeeld angst, slaapproblemen, somberheid en depressie verminderen. Het kan je zelfvertrouwen een boost geven en tevredenheid over het leven verbeteren. Ook kan het zorgen voor een lagere bloeddruk en hogere hartslagvariabiliteit.

 

Het dagelijks tonen van dankbaarheid traint je hersenen meer bewust te worden van het positieve in je leven. Jij kiest waar je de focus op legt en je hersenen nemen dat over. Hoe vaker je heel bewust dankbaarheid toont hoe vaker jouw hersenen je bewuste momenten teruggeeft gedurende de dag die positief en mooi zijn.

Dankbaarheid en mindfulness

Wanneer je dankbaar bent sta je stil bij het moment. Je beseft je dat er nu iets is om dankbaar voor te zijn. Wanneer je dit regelmatig doet ben je niet bezig met straks of morgen maar met het hier en nu.

Dankbaarheid als onderdeel van je dagelijks leven te laten zijn vraagt oefening. En dat betekent dat je er ruimte voor zal moeten maken. Een nieuwe gewoonte aanleren is lastig. Een goed hulpmiddel is om de gewoonte te koppelen aan iets dat je dagelijks doet. Iedere keer wanneer je dat doet, herinner je jezelf eraan om te trainen.

Deel inhoud
0% voltooid 0/3 stappen