Meditatie

Meditatie doet de gedeeltes in je brein die te maken hebben met geluk en positiviteit groeien. Een gezond meditatie-effect heb je al als je een paar minuutjes uit je dag haalt om te mediteren. Net zoals je sport om goed voor je lijf te zorgen, is een oefening van je brein nodig om je hoofd gezond te houden. 

Dankbaarheid kun je ook middels meditatie toepassen. 

De oefening lijkt veel op een bodyscan zoals die in mindfulnesstrainingen wordt aangeboden. Het kan zijn dat je tijdens de oefening delen van je lichaam tegenkomt die klachten geven, pijnlijk zijn of waar je ontevreden over bent. Wanneer je stilstaat bij dat lichaamsdeel, kan het waarschijnlijk verdriet oproepen. Probeer dan mild te zijn voor dat lichaamsdeel, verzacht door niet te oordelen. En sta je verdriet toe.

Ga ontspannen rechtop zitten en doe de oefening terwijl je verder leest.

Adem een paar keer rustig in en uit op je eigen tempo. Je hoeft niets aan je ademhaling te veranderen.

Sta eens stil bij de functie van het ademen. Wat zou er gebeuren als je niet meer ademt? De adem gaat automatisch. Je hoeft er geen enkele inspanning voor te leveren. Neem de tijd dit te beseffen. Kun je hiervoor dankbaar zijn?

Ga met je aandacht naar je benen en je voeten. Voel je benen en je voeten. Voel hoe de achterkant van je benen je stoel aanraken, voel hoe je voeten de grond raken. Sta eens stil bij de functie van je voeten en je benen. Wat zou er gebeuren wanneer je niet meer kunt lopen of staan? Neem de tijd. Kun je dankbaarheid voelen omdat je in staat bent jezelf voort te bewegen?

Ga nu met je aandacht naar je romp. Voel je romp door je buik en borst iets in te trekken en weer los te laten. Besef je welke functies er schuilgaan achter je buik en borst? Kun je dankbaarheid voelen dat je organen als de darmen, de nieren, het hart, de longen, de lever hun werk doen? Sta hierbij stil.

Richt je aandacht op je rug en voel je rug. Kun je dankbaarheid voelen dat je de kracht van je rug hebt om te bewegen of te tillen, dat je rug aan de achterkant bescherming biedt die het lichaam nodig heeft?

Richt nu je aandacht op je schouders, hals en nek. Sta stil bij de functie van dit gebied. Kun je dankbaarheid ervaren dat dit gebied zijn werk doet.

Ga nu met je aandacht naar je handen en armen. Waarvoor gebruik je deze lichaamsdelen? Wat zou er gebeuren als je een van deze lichaamsdelen verliest? Kun je dankbaarheid voelen voor het functioneren van je handen en armen?

Ga met je aandacht naar je huid. Probeer je huid te ervaren door bijvoorbeeld het contact te voelen met de kleding die je draagt. Stel je eens voor dat de huid zijn werk niet meer zou doen. Stel je voor dat je niet meer kunt voelen. Neem hiervoor de tijd. Kun je dankbaarheid voelen voor de huid die jou beschermt.

Ga dan met je aandacht naar je hoofd, sta stil bij de functies van dit gebied. Je hersenen, je schedel, je gezicht, proeven, horen, ruiken en zien. Wat zou er gebeuren als dit gebied het zou laten afweten?

Adem nog een paar keer rustig in en uit. Als je wilt, kun je je aandacht op je hele lichaam richten. Jouw lichaam, zonder dit lichaam zou er niets te beleven zijn. Misschien kun je dankbaarheid toelaten voor je lichaam zoals het is.

Sluit de oefening af als het genoeg is.